Bij een astma aanval zijn de kleine luchtwegen aangedaan en vernauwd door verkramping en taai slijm. Het kan zeer plotseling ontstaan en dan verkrampen de spieren in de longen en hoopt slijm op. Nu kan je moeilijker ademhalen. Je creëert een piepend geluid vooral bij het uitademen. De koolzuurgassen hopen op waardoor je borstkast wel uitgezet blijft. Je lichaam zal met andere spieren proberen de ophoping toch uit de longen te drukken.

Waanneer zo’n aanval ontstaat verergert het door slijm dat je lichaam aanmaakt om toch de stoffen uit te voeren maar ook angst verergert de benauwdheid.

Het bijzondere is dat mensen met astma tussen de aanvallen door (in de meeste gevallen) helemaal klachten vrij zijn.

Er zijn 2 oorzaken die de astma aanvallen veroorzaken. Exogeen – prikkels van buitenaf zoals

 • Roken
 • Allergie
 • Pollen
 • Huisstof
 • Vervuiling/leefomgeving
 • Virusinfectie

Wat ook kan is een endogene oorzaak. Het komt van binnenuit.

Je zenuwstelsel is overprikkeld en verkrampt. Dit komt door een reactie op emoties, de psychische overprikkeldheid of belasting door:

 • Angst voor het leven
 • Verkrampingen en angst om adem te halen. Door de ophoping van slijm komt er een vernauwing in de bronchiën en luchtweken waardoor er een visuele cirkel doorbroken moet worden.
 • Situaties of elementen van het leven niet los kunnen laten
 • Niet kunnen geven, deze blokkade creëert altijd een muur waar tegen gestreden wordt
 • Geen vertrouwen hebben in jezelf of anderen
 • Jezelf niet kunnen overgeven, altijd aan blijven staan en actief blijven
 • Problematiek met contacten maken

Dus noodzaak is het om uit te zoeken wat nu de oorzaak is van jouw astma. Symptomatisch kan je klachten tijdelijk wel verminderen. Maar door tijdelijk te plakken pak je de ernst niet aan. Dit zal er voor zorgen dat het weer terug komt. En in welke mate is dan te bepalen al hoe erg overprikkeld jouw zenuwstelsel is.

Er is een heel mooi stappenplan die je kan volgen. De belangrijkste volgorde van behandeling is

Het zenuwstelsel ontkrampen en kalmeren. Dit zorgt dat je meer ontspanning in de longen creëert. En de klachten minder zwaar zullen voelen in een aanval.  

Doordat er een ophoping van slijm plaats vind in de longen en luchtwegen, is het noodzaak het opgehoopte slijm los te maken en af te voeren. Anders zal er een vernauwing in de luchtwegen en bronchiën zitten. Nu kan de lucht minder in en uit stromen. Daardoor ontstaat er een extra benauwdheid. Door het slijm los te maken en af te voeren heb je weer ruimte om adem te halen. Dit zorgt weer voor minder angst en begin je de visuele cirkel langzaam te doorbreken.

Wat ook erg belangrijk is, is dat je ontsmet en ontstekingen remt. Door de ophoping van afvalstoffen kunnen bacteriën beter blijven hangen. Nu kan er door de verkramping en overprikkelingen kleine beschadigingen optreden die een ontsteking aan de bronchiën kunnen veroorzaken. Dus dan krijg je een extra pijnprikkel en spanning die je weer terug brengt naar de spanning en overbelasting van je zenuwstelsel. Ook moet je lichaam extra aan het werk om ook nog de ontsteking aan te pakken. Wat betekent dat je minder energie hebt voor je astma aanval.

Al met al blijf je hangen in je visuele cirkel.

Wat ook heel herkenbaar is, als baby’s dauwworm hebben gehad en later droog eczeem krijgen, dan zijn dit aanknooppunten voor de ontwikkeling van astma. Wees hier dan ook echt alert op.

Het mooie is dat in de natuurgeneeskunde meerdere planten zijn die hier echt een enorme ondersteuning in kunnen bieden.  Een kleine greep uit dit assortiment is bijvoorbeeld de

 • Griekse alant
 • Longkruid
 • Salie
 • Klaproos

Maar er zijn nog veel meer die hier ondersteunen en combinaties zijn vaak nog veel beter.

Ook zal je goed doen om je mineralen en vitamine aan te vullen. Doordat je als astma patiënt zwakke luchtwegen hebt, zal je constitutie ook echt minder zijn. Dus je algehele weerstand en conditie dien je op te vijzelen.

Denk aan extra vitamine of mineralencomplex

Kalium, calcium, magnesium

Voor de juiste kruiden, vitamine, mineralen en dosering kan ik jou adviseren. Dit is voor iedereen verschillend en moet op maat bekeken worden.

Gezonde voeding zonder ballast is heel belangrijk bij het herstel. Het gaat niet alleen om de aanvulling van mineralen en vitamine maar ook wat er als overige ballast in het lichaam komt en hoe hard je lichaam moet werken om deze te verwerken.

Beweging en sport maar wel gereduceerd. Hier kan je vanuit de sportschool of jouw arts een heel goed advies krijgen dat ze hier rekening mee kunnen houden. En jij natuurlijk ook.

Een goede ademhaling zal ook enorm helpen. Kijk of een ademhalingstherapie of yoga wat voor jou is.

Er zijn ook acute mogelijkheden. Een hier van is een heet arm bad. Je kan je armen zo diep mogelijk onderdompelen in een bak met heet water (zo heet als je kan verdragen let daar wel goed op ). Doe dit tot het zweet je uit breekt. Doe nu je armen in een bak met ijskoud water en dep je rug met een natte oude washand af. Vervolgens goed droogwrijven en ga lekker in bed. Het zweetproces zal opgestart worden en je slijm zal hierdoor afgevoerd worden.

Nu zal je astma aanval minder worden waardoor je weer tot rust kan komen en ruimte op ademen creëert.

Mijn advies, kom en dan pakken we jouw klacht aan. We gaan samen aan het werk met de juiste planten, mineralen en vitamine die jouw het beste kunnen helpen.  

Ook gaan we kijken welke stappen jij acuut het beste kan zetten tijdens een aanval en/of je op andere vlakken extra ondersteuning nodig hebt.