Zoals elk najaar was ik toe om de tuin winter klaar te maken. Maar omdat dit een heel ander jaar is dan voorgaande jaren, valt mij op dat er enorm veel voorjaarsplanten al weer flink in opkomst zijn.

Ja hoor, AU, brandnetel!

Tussen de bladeren en takjes die ik weg haal groeit een kleine brandnetel. En die kan venijnig prikken. De kleine haartje breken af en zorgen voor een branderige irritatie op de desbetreffende plek waar je toevallig langs gegaan bent.

Iedereen kent dat gevoel wel. En nu was ik de gelukkige.

Keep going

Keep growing

Het geluk is, om elke brandnetel groeit iets wat zijn pijn verzacht of zelfs weg haalt. Mijn voorkeur is de smeerwortel maar weegbree, paardenbloem, hondsdraf, al deze mooie planten helpen bij het verzachten van de pijn.

Ik kijk snel om mij heen, om te zien of de SMEERWORTEL er is. En, ja. Vanuit mijn ooghoek zie ik de jonge, nieuwe bladeren van de smeerwortel staan. Ik trek er een paar uit, op het moment dat ik dat doe hoor ik achter mij gehuil van een verdrietig meisje dat per ongeluk ook een brandnetel steek opgelopen heeft. Op haar hand. Bijna de zelfde plek als dat ik heb.

Ik loop naar haar toe en smeer meteen het sap van de bladeren op haar pijnlijke hand. En direct stopt ze met huilen. De pijn verdwijnt, mevrouw gaat weer lekker verder spelen.

Nu ben ik aan de beurt. Was er nog niet aan toe gekomen om zelf het blad te gebruiken. Ik smeer het blad over de witte bultjes en het voelt meteen al een stuk beter.

Ik kon weer lekker verder in de tuin aan het werk. Wetende dat dit echt niet de laatste keer zal zijn dat ik een beroep op deze plant moet doen. Gelukkig groeien de bladeren zo weer aan en kan ze blijven helpen in geval van nood.

Wonderbaarlijk hoe de natuur ons in vele situaties kan helpen.