Als moeder van 5 ben je altijd druk. Er heerst een soort van gecontroleerde chaos door mijn leven omdat 5 jonge opgroeiende kinderen, van 9 tot 0, een enorme structuur en ritme vereist. Maar daartussen moet natuurlijk ook de vrijheid zijn van de ongestructureerde chaos.

Totaal regime leid tot niks. Ritme, regelmaat, duidelijkheid maar ook vrijheid, creëert ruimte en plezier.

Wat ik als moeder erg prettig vind, is mijn nachtrust. Nou komt het zeker wel eens voor dat ik door de nacht gestoord word omdat een van de kinderen niet kan slapen, een nachtmerrie heeft, ziek is of…. GROEIPIJN.

Waar we allemaal mee te maken krijgen is, groeipijn. Een kind huilt, jengelt, klaagt dat het pijn heeft. Kan niet heel goed uitleggen waar het zit. Maar is een ondragelijke pijn. Bot pijn. Je probeert er van alles aan te doen maar niks werk.

Mijn zoon van 9 heeft nachten gehuild van de groeipijn toen hi j2 jaar was. Alles wat ik deed werkte niet. Het enige wat ik kon doen was heb bij mij nemen en zijn verdriet omarmen dat hij zich prettig voelde en zo langzaam de rust kon pakken. Soms duurde dit uren, had hij een half uurtje de rust te pakken en werd hij weer gillend wakker van de pijn.

Uiteindelijk is hij er overheen gegroeid.

Anders zijn is niet erg

Het betekent dat je dapper genoeg bent om jezelf te zijn 

Bij mijn 2e zoon is was het wel aanwezig maar had ik al een aantal dingen ontdekt die hielpen bij het ondersteunen van de pijn. Het was nog niet DE oplossing, maar bood al meer rust en de pijn trok langzaam en deels weg.  Gelukkig heeft deze periode bij hem niet zo lang geduurd als bij de oudste en was veel minder intens.

Daar was onze dochter, ons eerste meisje. Zij begon ook al eind 1 begin 2 last te krijgen van groeipijn. Doordat ik nu drie jaar meer de tijd heb gehad om mij nog meer te verdiepen en te onderzoeken wat het beste hielp bij deze specifieke pijn, had ik na een aantal aanpassingen DE balsem gecreëerd.

Wanneer onze parel huilend in bed lag, vertellend dat ze zo enorm veel last van haar knieën en benen had, pakte ik de haar pot. Ze heeft op haar kamer een eigen pot met Kinder-balsem staan, smeer ik de plek in waar het zit. Bij de knieën smeer ik haar voorkant in maar ook de knieholten, zit het lager smeer ik de plek in die ze aanwijst. Soms is het goed te vragen waar het allemaal zit en smeer ik alles in wat ze aanwijst. De pijn zit vaak op een grotere plek dan alleen een knie of een bepaald plekje op de armen of benen.

Door de heerlijke herkenbare geur, wordt ze al rustiger omdat ze herkent dat wanneer ze deze geur ruikt, de pijn snel  verdwijnt.

Binnen 10 minuten is de pijn zo goed als weg. Of zo goed te verdragen dat ze weer heerlijk rustig in slaap kan vallen.

Dat betekent, ook voor ons als ouder geen slapeloze nachten meer. Geen onmacht maar juist iets kunnen doen wanneer je kind zo verschrikkelijk veel pijn heeft.

Nu onze zoon (bijna 10) soms flinke groeispurten heeft, vind hij het ook echt heel fijn om de balsem op te smeren. Hij heeft ook op zijn kamer een eigen pot staan. En smeert wanneer hij pijn heeft de balsem op de plek waar de pijn zit en uitstraalt.

Waarom zou je immers blijven zitten met pijn als je er gewoon wat aan kan doen.