Propolis is een kleverige substantie die door honingbijen wordt verzameld van knoppen, boomschors en andere plantaardige bronnen. De bijen gebruiken propolis om hun bijenkorven te beschermen tegen bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers. Propolis heeft bewezen antimicrobiële, ontstekingsremmende en antioxidant eigenschappen.

Propolis tinctuur wordt gemaakt door propolis te mengen met een alcoholoplossing. Deze tinctuur trekt de actieve stoffen uit propolis en vormt een geconcentreerde vloeistof die gemakkelijk kan worden ingenomen.

Bij hooikoorts kan propolis tinctuur gunstig zijn

Ontstekingsremmende werking

Hooikoorts wordt veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op pollen en andere allergenen. Dit leidt tot ontsteking in de neus en sinussen, wat symptomen veroorzaakt zoals niezen, loopneus en jeukende ogen. Propolis heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het verminderen van ontsteking in de luchtwegen en het verlichten van hooikoortssymptomen.

Antihistaminica activiteit

Propolis bevat bioactieve verbindingen die werken als natuurlijke antihistaminica. Histamine is een stof die vrijkomt tijdens een allergische reactie en verantwoordelijk is voor veel van de symptomen van hooikoorts. Door het blokkeren van de werking van histamine kan propolis helpen bij het verminderen van allergische reacties en symptomen.

Immunomodulerende eigenschappen

Propolis kan het immuunsysteem helpen in balans te brengen en het overmatige reactie van het immuunsysteem op allergenen verminderen. Dit kan de ernst van hooikoortssymptomen verminderen en de frequentie van allergische reacties verminderen.

Bescherming van het slijmvlies

Propolis kan helpen bij het beschermen van het slijmvlies van de luchtwegen tegen irritatie en schade veroorzaakt door allergenen. Door een beschermende barrière te vormen, kan propolis de gevoeligheid voor allergenen verminderen en de impact van hooikoorts op de luchtwegen verzachten.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel propolis tinctuur kan helpen bij het verlichten van hooikoortssymptomen, het geen vervanging is voor medisch advies en behandeling. Mensen die last hebben van ernstige hooikoorts moeten altijd overleggen met therapeut of arts voordat propolis tinctuur te gebruiken.