Zelfvertrouwen is een uitstekende eigenschap die een kind van jongs af aan kan helpen slagen.  Het bijbrengen van zelfvertrouwen op jonge leeftijd zal van belang zijn en  ervoor zorgen dat jouw zoon of dochter al vroeg succes zal ervaren in zijn of haar leven.  Een laag zelfvertrouwen kan op veel manieren worden getoond, afhankelijk van uw kind.  Er zijn veel aanwijzingen die kunnen vertellen of je kind zijn zelfvertrouwen begint te verliezen of een laag zelfvertrouwen heeft.  De volgede signalen geven dit heel duidelijk aan  

  • Verlegenheid
  • aarzeling om projecten te beginnen
  • negatieve houdingen ten opzichte van zichzelf
  • openlijke frustratie over het moeten proberen van nieuwe dingen
  • onvermogen of angst als het gaat om het nemen van zelfs de eenvoudigste beslissing.

Je kan als ouder direct beginnen met het aanleren van zelfvertrouwen, direct als je kind geboren is.  Moedig je zoon of dochter aan wanneer die nieuwe vaardigheden ontwikkelt of nieuwe dingen probeert.  Vooral jonge kinderen hebben aanmoediging nodig omdat ze dagelijks nieuwe vaardigheden blijven ontwikkelen.  Of het nu fysiek of mentaal is, deze belangrijke ontwikkelingstijden kunnen variëren van zijn of haar eerste stappen zetten tot het leren lezen.  Elke stap in de ontwikkeling buitengewoon belangrijk en moet, om zo snel mogelijk te worden voltooid, op een positieve manier grondig worden versterkt.  Deze positieve bekrachtiging zal jouw kind aanmoedigen om harder te werken bij het voltooien van zijn of haar taak.

Leraren kunnen zelfvertrouwen aanleren vanaf het moment dat een kind de klas binnenkomt.  Wanneer een kind geprezen word voor het behalen van zijn taken, lijkt dit een klein gebaar. Maar dit is van onschatbare waarde voor alle leeftijden van kinderen.  .  Dit zal kinderen aanmoedigen om nog meer hun best te doen doelen te bereiken en hun zelfvertrouwen te versterken.  Ook is het belangrijk om geen negatieve maatregelen of verwijten te gebruiken. Bekritiseren zal het zelfvertrouwen een deuk geven. Het kan mentale en emotionele ontwikkeling dan in de weg gaan zitten. Positief feedback bij het corrigeren van een probleem zal er voor zorgen dat een kind het punt duidelijker begrijpt en het zelfvertouwen hierdoor niet schaad.

Creëer ook situaties waarin je kind kan werken aan zijn of haar zelfvertrouwen.  Schrijf jouw kind in voor een sportprogramma of andere activiteit om hem of haar te helpen  interesses te uiten en nieuwe doelen te ontwikkelen.  Een kind dat deelneemt aan activiteiten zoals atletiek, dans, voetbal of muziek heeft meer mogelijkheden om nieuwe dingen te proberen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.  Hierdoor boost hun zelfvertrouwen en kunnen ze zich verder ontwikkelen terwijl ze nieuwe vrienden maken en ervaringen opdoen.

Wees erg voorzichtig om jouw kind te ondersteunen bij elke activiteit die hij of zij besluit te ondernemen.  Je kind is misschien niet de volgende grote voetballer of een wereldberoemd zanger, dus wees je bewust van de verschillende niveaus van succes die kunnen worden bereikt.  Een kind kan slagen door een positieve houding aan te nemen en elke hindernis positief en energiek aan te gaan.  Zorg er voor als ouder dat een kind het blijft ervaren met plezier en vanuit zichzelf. Dat je als ouder niet de druk er op gaat leggen vanuit succes en toekomst. Zorg dat het bij ontwikkelen en plezier blijft. Als je zoon of dochter de bal een goal in schopt of toevallig er in laat rollen, blijf enthousiast, juig toe. Ook als deze naast schiet blijf het dan positief benaderen. Want daarzoor zal hij of zij een geweldige ervaring en zelfvertrouwen hebben opgedaan wat vervolg alleen maar plezieriger maakt.

Wanneer je het goede voorbeeld geeft.  Als je kind laat zien dat je een grote hoeveelheid zelfvertrouwen bezit, zal hij of zij ook een grote hoeveelheid zelfvertrouwen ontwikkelen.  Omgekeerd, als je geen zelfvertrouwen hebt en je kind dit laat zien door negatief, aarzelend of zachtmoedig te zijn, zal hij of zij de noodzaak van een hoog zelfvertrouwen niet begrijpen of waarderen.

Dus start met het ontwikkelen van een gezond portie zelfvertrouwen, zodat je al deze mooie energie kan delen met je eigen kinderen en de kinderen waar je een voorbeeld voor bent.